Ideella föreningar

För att driva en ideell förening är det många saker som ska gå ihop, inte minst ekonomin för att kunna hyra lokaler, köpa in utrustning och så vidare. Här har vi samlat ett antal tips för att underlätta för dig och din förening. För mer information rekommenderar vi att besöka bolagsverket.

1

Styrelsen

I styrelsen struktureras och planeras verksamheten för föreningen. Därför är det viktigt att personerna som sitter i styrelsen är från olika bakgrund så att man får en bred syn på föreningen.

2

Sätt upp mål

Det är viktigt att man som förening har en ambition att utvecklas, det finns alltid något man kan bli bättre på. Man kan sätta upp ekonomiska, sportsliga eller etiska mål.

3

Planera

Det är en del jobb med att planera en verksamhet. Om man inte planerar verksamheten blir det i själva verket ännu mera jobb eftersom man hela tiden får lösa små problem som uppstår.

4

Ekonomi

Utan en noggrann kassör är det svårt, om inte omöjligt att driva en fungerande förening. Var konservativ när det är dags att lägga budgeten, det kommer nästan alltid några oförutsedda utgifter. Idag finns det väldigt bra hjälpmedel för att göra budget och bokföring. Till exempel Visma.